Plastik Model Kitleri Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin

Plastik model kiti yapımına başlamak istiyorsanız, bu yazımız sorularınıza yanıt olacak. Model kiti oluşturmak, en ödüllendirici hobilerdendir. Başka hiçbir hobi gerçek hayattaki tarihsel ya da tipik yapıların ölçekli minyatürlerini bu kadar ayrıntılı bir şekilde oluşturmaya olanak sağlamaz. Dışarıdan yapılabilir gibi gözükse de plastik model kitleri sanılandan daha karışıktır. Alınabilecek binlerce maket kiti arasından size ve deneyim seviyenize uygun olanı seçmek zor olabilir. Yazımızda, sitemize girdiğiniz andan, kitin yapımı tamamlanana ve başka bir kit almaya hazır olduğunuz ana kadar size süreçle ilgili rehberlik edeceğiz.

Plastik Model Kiti Nedir?

Plastik Model Kiti, demonte, birbirine geçmeli ya da plastik yapıştırıcı kullanılarak bir araya getirilen parçalardan oluşur. Plastik model kitleri uçaklar, tanklar gibi askeri figürlerden bilim kurguya, model arabalardan, tarihi ve tipik sembollere kadar çeşitli yapıların ölçekli kopyalarıdır. Kitler, dünyada Tamiya, Trumpeter ve Zvezda gibi belirli üreticiler tarafından üretilir.

Plastik model kitleri oluşturmak, teknolojinin evrimi ile ilerleyen, klasik ancak modern bir hobidir. Model kitleri yüzlerce yıldır üretiliyor olsa da, piyasadaki model kitleri şimdiye kadar sahip olunan en yüksek kalitede. Size sunduğumuz plastik model kitleri, kit yapım deneyimi ve uzmanlığınızı arttırmanın yanında, yapım süreci bittiğinde memnun kalacağınız bir ürün elde etmenizi sağlar.

Nereden Başlamalısınız?

İlk adım “Plastik Kitler”  kategorimizi incelemek.  Başlamanın en iyi yolu, önce hangi konuda bir maket oluşturmak istediğinize karar vermektir. Daha sonra sizin için en uygun beceri seviyesini belirlemeli, kitin ölçeğini ve kendisini seçmelisiniz.

Oluşturabileceğiniz pek çok model seçeneği bulunuyor. Askeri tip kitlerden hoşlanıyorsanız, “Askeri Kara Araçları”, tarihi figürler için “Figürler”, deniz araçları için ise “Deniz Araçları” kategorilerimize göz atabilirsiniz.

Plastik model kiti almadan önce kitlerin ölçeklendirmesiyle ilgili de bilgi verelim. 

Çoğu model kitinin boyutu, yapının gerçek boyutuna oranlandığı ölçek ile belirlenir. Örneğin 1/24 model bir araba, gerçek bir arabanın 24 kat küçültülmüşüdür. Aynı şey, askeri model kitleri için de geçerlidir. Ölçek ne kadar büyükse, kit de o kadar küçük olacaktır.

Genellikle;

·         Sivil kara araçları: 1/24

·         Uçaklar: 1/32, 1/48, 1/72

·         Askeri kara araçları ( I. ve II. Dünya Savaşı temaları): 1/35

·         Savaş gemileri: 1/350, 1/700

ölçektedir.

İstediğiniz temayı ve size uygun kit ölçeğini seçtikten sonra yapmanız gereken uygun kitleri sıralayıp en çekici olanı almaktır.

Kiti Seçtikten Sonra Almanız Gereken Diğer Malzemeler Nelerdir?

Aldığınız model kitine bağlı olarak bazı araçlara, malzeme ve boyalara ihtiyacınız olacak. Ne tür bir kit alırsanız alın, bir hobi bıçağı, cımbız ve zımpara olmazsa olmaz araçlar. Ayrıca bir yan keski, parçaları tabakalardan kolaylıkla çıkarmanızı sağlayacaktır.

Birbirine yapıştırılması gereken parçalar içeren bir kit alıyorsanız, plastik hobi yapıştırıcısı, boya ve fırçalara ihtiyacınız olacak. Plastik model kiti yapımına yeni başlayacaksanız, çok fazla malzeme satın almamanızı öneririz. Plastik  yapıştırıcı ve temel renklerden oluşan bir boya seti işinizi görecektir. Kit yapımında ilerledikçe, zımpara eğe, boya fırçaları, model macunu, dekal yapıştırıcısı, vernik, kesme pedi ve büyüteçli tutma maşaları gibi yardımcı malzemeler almayı düşünebilirsiniz.

Plastik Model Kiti Nasıl Yapılır?

Her kit, hangi parçaların hangi sırayla kullanılacağını gösteren, resimli talimatlarla gelir. Modelin bölümleri ve bölümleri oluşturan parçalar aynı şekilde numaralandırılır.

Parçalar tabakalardan yan keski ile ayrılır ve gerekli olduğu durumda zımparalanarak çapaklarından temizlenir. Fazla ayrıntılı modellerde, çok ufak parçalar (örn; tank kapak tutacakları) kit içinde metal olarak verilir. Bu metal parçalar “photoetched” olarak adlandırılır ve modelci için büyük kolaylık sağlar.

Parçalar ayrıldıkça, yönergelere göre plastik yapıştırıcısı ile birleştirilir. Parçaların arasında boşluk kalması durumunda, bu boşluklar modelci macunu (PUTTY) ile doldurulup kuruması sonrası zımparalanır. Kaliteli kit üreticilerinin (TAMIYA gibi) sunduğu parçalar birbirine gayet iyi şekilde oturur. Kitlerin kalite farkı, parçaların birbirine uyumu ile de ölçülür.

Model birleştirildikten sonra boyamaya geçilir. Model fırça ya da sprey yardımıyla boyanabilir. Sprey kullanımı yapılacaksa, sprey tüpleri yerine airbrush yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde boya çok daha homojen bir şekilde dağılır ve daha iyi bir sonuç elde edilir.

Boya yapıldıktan sonra, modelinizi vernik sürerek kapatabilirsiniz. Vernik öncesi eğer modelinize ait çıkartmalar (Dekal) var ise bunları yerleştirmelisiniz. Dekalleri makas veya bıçak kullanarak kesmeli, ıslatarak cımbız yardımıyla çıkarmalı ve dikkatlice arka kağıdından ayırmalısınız. Bunun için çıkartmayı birkaç saniye ılık suda bekletebilirsiniz. Decal uygulamaları için özel solüsyonlarda bulunmaktadır.

Modelciler yaptıkları maketleri daha gerçekçi kılmak için eskitme teknikleri uygularlar. Bu konu modelcilerin gözünü korkutsada internet üzerinden araştırma yaparak zamanla kendinizi geliştirmenizi öneririz. Eskitme uygulaması yapmak hobiyi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Model Kiti bittikten sonra ne yapılır?

Maketinizi koleksiyonunuzdaki diğer maketlerin yanında sergilemeye başladıktan sonra beklemenize hiç gerek yok. Hemen başka bir kite başlamak için Plastik Kitler kategorimize göz atın.

Yorumlar: 1
by İsmail E. 29-12-2022 16:09

Teşekkürler. Gayet güzel bir yeni başlayan yazısı yazmışsınız.. Plastik modelciliği amatörce çocukluğumda yaptım ve yeniden yapmayı düşünüyorum. Gülümseyerek ve çocukluğumdan maket yaptığım anlar aklıma gelerek okudum.. Sitenizi yeni gördüm ve takip edeceğim. Selamlar İsmail

Yorum yap

E-posta adresinizi kimse görmeyecektir!*

Başa dön