TM1602

1/16 İzmir Kayığı Ahşap Gemi Maket Kiti

2.368,28 TL
Bu ürün ortalama 2-3 iş günü içerisinde kargoya verilir!
Ürün Bilgileri

Ölçek: 1/16

Boyutu: 75,7 cm (uzunluk)

Ürün Tipi: Demonte Kit (Birleştirme ve boyama gerektirir)

Malzemesi: Ahşap


Montajsız olarak kutudan çıkan ve bir plan dahilinde montajı yapılabilen gemiler, pek çok açıdan montajı yapana katlılar sağlıyor. Montaj süresi birkaç haftalık bir süreç olduğu için belirli bir disiplinle sonraki aşamaları da düşünerek imalatın yapılması gerekiyor. Bu sayede kontrollü hareket ve disiplin kavramları gelişebiliyor. Bazı noktalarda zımpara ve kesme işlemlerinin olması el kabiliyetini geliştirebiliyor. Bir süreç sonucu ortaya çıkan nadide gemiler, sergilendiği ortamda her fark edildiğinde, modelle ilgili güzel montaj anlarını hatırlatıp ortaya bir eser çıkarmanın verdiği kendine güven hissini arttırıyor. Kit içerisinde gerekli olabilecek el aletleri ve boyalar mevcut değildir.

Tarihçe:

İzmir kayığı ya da kayıkları, 1800’lü yıllarda İzmir körfezinde, açıkta demirleyen gemiler ile iskeleler arasında yük ve yolcu taşıyan teknelerdir.Bu kayıklar aynı zamanda denize kıyısı bulunan Karaburun, Çeşme, Foça gibi çevre köy ve kasabalar ile yakın mesafe Ege adalarını deniz yolu ile İzmir’e de bağlamışlardır.Yani günümüzdeki kamyonetlerin, otobüslerin işlerini bu kayıklar görürdü.

İzmir kayıklarında bir dümenci ile, bir ya da iki kürekçi bulunurdu.Bazı durumlarda üç kürekçi de olabilirdi.12 metrekarelik yelkeni ve ince uzun yapısı sayesinde en uzak mesafelere bile kısa sürede giderlerdi.

Bu kayıklar uzun, dar teknelerdir.Hafif meşeden yapılmış omurgası vardır.Dış kaplamalarda akgürgen kullanılmıştır.Teknenin iç kısımları genelde boyasız olup, verniklidir.Baş ve kıç altları kapalı olup aynı zamanda dolap vazifesi de görürdü.

Bu kayıkların yeşil, beyaz renklerinin üzerine rengarenk çiçek motifleri işlenirdi.Belki de bu çiçek desenleri ile kayıkçılar, karaya olan özlemlerini belirtiyorlardı.

Yelkenler sadece iyi havalarda veya rüzgar çok şiddetli olmadığı zaman açılırdı.Bu teknelerin safrası yoktur.Dolayısıyla özellikle yelken ile giderken dümen tutmak belli bir beceri gerektirirdi.

İzmir kayıklarına, sepet, küfe, hurç, sandık gibi eşyalar yüklenirdi.Yolcular kıç tarafa doğru her iki yanda bulunan oturaklara otururlardı.Bazen yüklerin üzerlerine bile oturan olurdu.Uzak mesafelere giden kayıklarda birer su testisi ya da küpü ile, maşrapa bulundurmak adettendi.

Yaz aylarında akşamları sıcaktan bunalan İzmirliler bu kayıklar ile körfezin yakamozları arasında serinlemeye çıkarlardı.

İzmir kayıkçılarının, İstanbul’daki meslektaşları gibi bir Lonca düzeni ile çalıştığını zannedilmektedir..Aksi taktirde kayıkçılar arasındaki düzen ve anlaşma sağlanamazdı.Kayıkçı esnafı arasında Rumlar önemli bir yer tutardı.

Ne yazık ki bu zarif teknelerden günümüze kalmamıştır.

Araştırma - Tasarım

Yeni bir model ortaya çıkarken gerek yurtiçinden gerek yurtdışından plan,resim,çizim,fotoğraf ve her türlü bilgi toplanır .Daha sonra bu bilgiler analiz edilerek model planı ve kit imalatı gerçekleştirilir

Plan

PlanlarCADprogramlar ile Bilgisayar ortamında vektörel çizilmekte ve şekillendirilmektedir.Bilgisayar sayesinde hata denetimi daha tasarım-çizim aşamasında yapılmakta olup modelcinin modeli yaparken ortaya çıkabilecek sorunlar giderilmektedir.

Kesim

KontrplaklarLAZERteknolojisi ile kesilmektedir.Böylelikle kesim sırasında insan hatasından oluşabilecek hatalar yok edilmektedir.Bilgisayar-Lazer kullanılarak mükemmel sonuç elde edilmektedir.

Çıtalar

Kitlerimizde genelde kaliteli ithal ağaçların yanı sıra bir takım yeri ağaçlar kullanmaktayız.Özel makineler sayesinde mili metrik ve hassas kesim yapmaktayız.

Metal Aksesuarlar

Döküm metal aksesuarlarWhite Metalolup son derece hassas bir şekilde imal edilmektedir.Aksesuarlarımız model ölçeğine son derece uygun bir şekilde üretilmektedir.

Montaj Kitabı

Kitlerimizin içine yaklaşık 30 ile 50 sayfa arasında değişen montaj kitabı koymaktayız.Bol resim ve çizim ile desteklenen kitabımız, amatör modelcinin modeli yaparken yapım aşamalarını görmesi sayesinde modelini büyük bir rahatlıkla ve hızlı bir şekilde yapmasını sağlıyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için üye girişi yapın ya da üye olun.
Başa dön